Joggingpak uit Olympische collectie, capribroek er in (uit het AD)
19 kilo kleding per atleet
Door Natascha Kayser
Twee vrachtwagens met 59 pallets rijkelijk gevulde reistassen van elk 19 kilo: zoveel kleding krijgt de Nederlandse Olympische ploeg mee naar Athene. Een pakket bestaat uit 37 artikelen, varierend van sokken, slippers en een sjaaltje of stropdas tot een badlaken, een petje, een portemonnee, twee paar schoenen en een trainingspak.
Piet Zoomers is verantwoordelijk voor de witte kostuums waarin de delegatie de openings- en sluitingsceremonie loopt en de medaillewinnaars na afloop van de Spelen naar de koningin gaan. De rest komt van Asics. De Japanse sportartikelenfabrikant maakte voor de Winterspelen in Lillehammer (1994) voor het eerst de kleding voor de Nederlandse Olympische ploeg; de Spelen in Athene zijn de derde Olympische zomercollectie.
Al tijdens de Spelen van Sydney werd begonnen met de collectie voor 2004. Ontwerpers van Asics keken naar wat de sporters en begeleiders veel droegen en welke kledingstukken juist niet werden gedragen. Het joggingpak werd daarom meteen na Sydney al uit het assortiment geschrapt. ,,Het werd niet gedragen'', vertelt marketingmanager Roland van den Hout van Asics Benelux. ,,Maar de atleten gaven wel aan dat ze graag een dunne bodywarmer zouden hebben en een capribroek. Dus die zitten nu in het pakket.''
Sommige kledingstukken zullen altijd wel in de 'delegatie-outfit' zitten: het rugbyshirt met lange mouwen, gewone T-shirts, een poloshirt. De kleuren en modellen hangen af van de heersende mode en van de smaak van NOC*NSF en de Atletencommissie. ,,Die hebben de bepalende stem'', vertelt Van den Hout.
,,Onze ontwerpers komen met een serie ideeen. Uiteindelijk blijven er twee plannen over waaruit NOC*NSF en de Atletencommissie de keuze maken.''
Asics bedacht voor deze Spelen dat zwart in plaats van blauw wel mooi zou zijn. Krachtiger in de uitstraling en gerelateerd aan historisch besef. Ook kwamen in de eerste plannen de grote tulpen terug die de outfits van Atlanta 1996 zo typeerden. Maar de keuzeheren en -dames waren bikkelhard: mooi, dat zwart, maar we willen toch Hollands oranje-blanje-bleu. Die tulpen, die mochten wel wat kleiner en minder overheersend. Een lauwerkrans met tulpen kreeg veel lof, maar werd te tricky bevonden: het gebruik van lauwerkransen is voorbehouden aan het IOC. Maar de retrolook, geuit in bijvoorbeeld het gebruik van 'traditionele' materialen als piquestof en boorden aan het trainingspak, daar was men wel over te spreken.
Iedereen heeft hetzelfde pakket, of het nu een roeier, een handboogschutter, een zwemmer, een hockeyer of prins Willem-Alexander is, die als Nederlands IOC-lid uiteraard ook een tas-met-inhoud heeft ontvangen. Artikelen ruilen of bijbestellen, kan niet. ,,We weten dat de tight en de lycra sprintbroek nauwelijks gedragen zullen worden en de shorts en capri juist veel'', vertelt Van den Hout. ,,We hebben in de samenstelling van het pakket ook wel rekening gehouden met de algemene wensen en behoeften. Zo zit er maar een T-shirt met lange mouwen in en wel vier paar sokken, twee poloshirts, twee tanktops, twee korte broeken; die artikelen die het meest gedragen zullen worden.''
De sporters dragen de delegatie-outfit bij alle min of meer officiele optredens, zoals huldigingen en tv-interviews. Voor het echte sporten is de kleding niet geschikt. ,,Maar daarvoor is de collectie ook niet gemaakt. Het is vooral vrijetijdskleding. Tijdens het sporten dragen de atleten de kleding van hun persoonlijke sponsors of die van de bond. Maar daarbuiten behoren ze Asics te dragen. De hockeyers en atletiekbond bijvoorbeeld hebben een contract met Adidas. Die dragen tijdens de wedstrijden die kleding, maar op het podium staan ze in een trainingspak van ons.'' Overigens staan niet alleen de Nederlandse atleten in Asics, ook de Ieren en Italianen zijn door Asics aangekleed en de Japanners hebben een deelcontract.